piter-wroc, ile tej folii kupiłeś? Czy 30x50 cm wystarczy? No i jak przygotowałeś ori listwy - przetarłeś benzyną ekstrakcyjną lub alkoholem, przetarłeś drobnym papierem ściernym ? Z góry dzięki za podpowiedź.
skrzynia sie kończy ??
Zwiń
X
-
skrzynia sie kończy ??
Witam... szukałem, patrzyłem i ciężko znaleść taki przypadek jak mój, mianowicie kiedy jade na biegu jest wporządku jednak kiedy chce wrzucić na luz bieg wyskakuje i gałka biegów nie chce swobodnie sie poruszać, jak to powinno być na luzie. Teoria mówi że na luzie popchne do przodu i mam 3 a do tyłu i 4 bieg. Moja skrzynia jak by nie miała w ogóle luzu wyłączam dwójke (wrzucam na luz) pcham do tyłu i znów dwujka (próbuje wam to przybliżyć) po prostu na luzie nie wraca do tej pozycji neutralnej tylko w miejscu stoi. A od odbiciu ze wstecznego to już mowy nie ma, jeszcze niedawno wystarczyło lekko pociągnąć i ładnie odskoczyła mi gałka ze wstecznego na środek, dziś lekko wychodzi ze wstecznego ale żeby włączyć jedynke musze popchnąć wręcz w prawo całą gałką, a powinno być lekko i w lewo. pomóżcie ;/Pamiętaj-Serwis to ostatecznosć...
-
-
adrianst5, na początek sprawdź czy winna jest sama skrzynia ( tarcie wewnątrz obudowy skrzyni ), czy tylko mechanizm, który jest na wierzchu. Możesz spróbować odłączyć drążek przy skrzyni i zobaczyć, czy jak wrzucasz biegi bezpośrednio na skrzyni, to też jest taki problem.
BTW. który to rocznik i jakie oznaczenie skrzyni?
EDIT!
OK. Znalazłem OI 1999 r. A ty nie zmieniałeś przypadkiem skrzyni? Jeśli tak, to czy po wymianie było dobrze?Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002adrianst5, na początek sprawdź czy winna jest sama skrzynia ( tarcie wewnątrz obudowy skrzyni ), czy tylko mechanizm, który jest na wierzchu. Możesz spróbować odłączyć drążek przy skrzyni i zobaczyć, czy jak wrzucasz biegi bezpośrednio na skrzyni, to też jest taki problem.
BTW. który to rocznik i jakie oznaczenie skrzyni?
EDIT!
OK. Znalazłem OI 1999 r. A ty nie zmieniałeś przypadkiem skrzyni? Jeśli tak, to czy po wymianie było dobrze?
nasmarowałem (ŁT43 taki miałem akurat w garażu) te kulke buałą pod mieszkiem i już jakby lepiej dwójka już wraca na środek gorzej jednak ze wstecznym nie bardzo chce odskakiwać do pozycji neutralnej... zalać to jakimś olejem może ??Pamiętaj-Serwis to ostatecznosć...
Komentarz
-
-
adrianst5, może być ostatecznie olej ( ale najlepiej rzadki np. od skrzyni biegów i nie za dużo ). Nasmaruj jeszcze ten mechanizm przy skrzyni biegów ( w komorze silnika ).
Do takich rzeczy najlepszy jest smar w spray-u WURTH HHS 2000. Warto go kupić, bo do samochodu jak znalazł praktycznie do wszystkiego; z moich zastosowań ( które teraz pamiętam ) to: sworznie wycieraczek, zawiasy drzwi/klapy, linki w podnośnikach szyb, mechanizm lusterek ( po 4 latach składało się je jednym palcem ), skrzypiące stelaże foteli, zamki w drzwiach ( absolutnie nie nadaje się do bębenka zamka, bo zlepi zapadki ), lewarek zmiany biegów, wszelkie linki, sworznie itp.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
Komentarz